In deze tijdlijn laten we zien welke stappen er tot nu toe zijn genomen in de zoektocht naar een geschikte locatie. Waar mogelijk hebben we relevante documenten toegevoegd
Onderzoek door DichtbijW
DichtbijW kreeg de opdracht om te kijken welke locaties in Ouder-Amstel mogelijk geschikt kunnen zijn voor de vestiging van een opvang voor asielzoekers. Het ging daarbij nadrukkelijk om een verkenning, en niet om het bepalen van mogelijke vestigingslocaties. Hierbij is in eerste instantie rekening gehouden met de volgende criteria: eisen van het COA waaraan een asielzoekerscentrum moet voldoen, en de technische criteria (zoals bijvoorbeeld afstand tot een supermarkt).
Het rapport is hier te lezen.
Analyse, evaluatie & aanvulling door gemeente Ouder-Amstel
Het rapport van DichtbijW is door de gemeente Ouder-Amstel geanalyseerd en geëvalueerd. Waar nodig is het aangevuld met lokale gemeentelijke kennis. Er is gekozen om onafhankelijk nog een verdiepend onderzoek uit te laten voeren. Hierin is ook de aanvullende informatie meegenomen.
Onderzoek door RHDHV
RHDHV heeft, met het rapport van DichtbijW en gemeentelijke aanvullingen als basis, deze verdiepingsslag gemaakt. Daarbij zijn mogelijke locaties, met minimaal 75 en maximaal 250 plekken, onderzocht op geschiktheid voor de opvang voor asielzoekers, bij voorkeur voor 5 jaar of langer. Het onderzoek was zo waardevrij en objectief mogelijk. RHDHV heeft de locaties beoordeeld op vele (technische) aspecten. Deze zijn vergelijkbaar met de aspecten die onze buurgemeenten Diemen en Uithoorn hebben gebruikt.
RHDHV heeft uiteindelijk een selectie van 31 locaties onderzocht en beoordeeld op fysieke en juridische criteria. Het rapport is hier te lezen
Analyse & evaluatie door gemeente Ouder-Amstel
Het rapport van RHDHV is door de gemeente Ouder-Amstel geanalyseerd en geëvalueerd. Vervolgens zijn er vijf extra mogelijk locaties toegevoegd aan de totale lijst van de eerdere 31. Na vergaande analyses zijn er uiteindelijk 10 mogelijke locaties overgebleven.
Over deze tien locaties zijn SWOT-analyses uitgevoerd, een analyse van sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen per locatie. De SWOT-analyses zijn per locatie uit het rapport van RHDHV aangevuld met lokale en niet openbare kennis. Deze toevoegingen gaan met name over:
a. het te verwachten draagvlak bij inwoners
b. (sociale) veiligheid
c. relatie met private eigenaren
d. effecten op gebiedsontwikkeling
e. ambtelijke lokale kennis.
Van deze advieslocaties viel er direct het Weitjespark af vanwege de maatschappelijke en landschappelijke waarde van deze historische locatie.
U kunt deze SWOT-analyses hier inzien. In dit overzicht delen wij 9 van de 10 SWOT-analyses. Eén eigenaar gaf geen toestemming om de SWOT-analyse openbaar te maken. De gemeente respecteert deze keuze.
Inwonersavonden op 11, 12, 13 juni
De selectie van 10 mogelijk geschikte locaties heeft het college teruggebracht naar een keuze van drie voorkeurslocaties. De bedoeling was deze drie voor te leggen bij de bewonersbijeenkomsten. Vlak voor de start van de eerste bijeenkomst, viel een van deze locaties af omdat de eigenaar van het perceel niet open stond voor samenwerking.
De overgebleven twee locaties zijn tijdens de bewonersavonden op 11, 12 en 13 juni 2024 gepresenteerd aan de inwoners. Hun mening en inzichten hebben wij verwerkt. Lees hier het verslag van deze bijeenkomst.
De presentaties van de gekozen locaties leidden tot onrust bij inwoners. Met name de keuze voor de Hoogendijk stuitte op onbegrip en veel vragen. Het college heeft de argumenten van inwoners gehoord en besloten deze locatie terug te trekken.
Ook hebben inwoners 37 vragen gesteld. Deze zijn beantwoord door het college. Lees hier de 37 vragen en de antwoorden.