Opmerking of suggestie? Reageer!

1274 keer bekeken 11 comments

De gemeente Ouder-Amstel ambieert voor Ouderkerk aan de Amstel een levendig en toekomstbestendig centrum, dat fungeert als visitekaartje voor de lokale economie, ontmoetingsplek voor de inwoners en trekpleister voor de bezoekers. En binnen dat centrum is ’t Kampje het kloppend hart.

Het ambitiedocument 2019 inclusief bijlages

Heeft u een opmerking of suggestie rondom het Centrumplan? Laat het ons weten.

Images

Comment

Twitter

11  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Wendy June 07, 2019

Voor een nieuw pand adviseer ik de huidige afmetingen met in de kelder een supermarkt. Begane grond kleine winkeltjes/kantoortjes zodat boekhandel Sorey en andere winkeltjes er kunnen. Er boven wat huisvesting voor starters. Pand niet hoger dan bv. De Drieburg of gemeentehuis.

Janet July 04, 2019

Hallo Wendy, allereerst natuurlijk dank voor je reactie en inbreng.

In deze fase werkt de werkgroep (proces) onder begeleiding van Início én met input van alle burgers en ondernemers aan een ambitiedocument Centrumplan. Dit document zal naast een overzicht van gedeelde en niet gedeelde ambities tevens bestaan uit heldere afwegingen en een Programma van Eisen en Wensen. We zijn nu dus nog niet bezig met concrete ruimtelijke invulling of oplossingen.

Op vrijdag 20 september a.s. staat een ideeënmarkt gepland (houd voor verdere info deze site in de gaten). Namens de werkgroep nodig ik je dan ook graag uit om tijdens deze markt jouw ambitie voor het centrum met ons te delen en toe te lichten. Met name dat laatste vinden we belangrijk, we willen graag met zoveel mogelijk inwoners in gesprek zodat we goed kunnen inventariseren wat er leeft en wat er speelt, welke behoeftes er zijn etc. We zien uit naar je komst en we zouden het helemaal leuk vinden als je nog meer mensen uit je omgeving weet te overtuigen om ook mee te komen.

Samen bepalen we de toekomst van ons centrum!
Graag tot 20 september, namens Início en de Werkgroep Centrumplan.

michiel weijs September 04, 2019

Op 20 september zal de Ideeënmarkt plaats vinden over het Centrum on de ideeën van alle betrokkenen te leren kennen. Ter ondersteuning van de voorafgaande meningsvorming van iedereen heeft de werkgroep ROV van Coherente een aantal bouwstenen geformuleerd voor de wijze waarop het Centrum kan worden aangepakt. Dit in aanvulling op de al eerder bekendgemaakte (gemeentelijke) ideeën. Deze bouwstenen ter toetsing en onderbouwing van uw eigen mening zijn te vinden op https://www.mijnouderkerk.nl/community/centrumplan/rov-bouwstenen-centrumplan/

Paul October 16, 2019

Er zijn nog veel foto’s van oud Ouderkerk. Van vroegere gebeurtenissen, mensen, situaties, winkels en uitgeoefende beroepen in Ouderkerk. Het laat de historie zien; we worden ons bewust van de geschiedenis van die plek.
Hoe zou het zijn als er verspreid in het te vernieuwen centrum, zoals de Dorpsstraat, grote zwart-wit foto’s (in plexiglas of in plastic omhuld) staan opgesteld, die vertellen waar op die plek een beroep is uitgeoefend of waar een bepaalde winkel heeft gestaan? Stel je voor dat waar nu het gemeentehuis staat, je opeens ziet dat daar vroeger een zadelmakerij heeft gestaan? Of hoe het Kampje er vroeger uitzag? Waar een sloot liep en waar grasland lag?
De geschiedenis van Ouderkerk zichtbaar en beleefbaar maken........

Heleen van Lith October 19, 2019


onderstaand vindt U mijn visie

graag zou ik zien dat Ouderkerk in principe een kleine gemeente blijft, daarmee bedoel ik dat de uitstraling van de oude dorpskern een uniek en bepalend beeld is van Ouderkerk aan de Amstel en ik vind dat je dit zou moeten beschouwen als erfgoed. Een mooi dorpsplein zoals je ze b.v. in Frankrijk in de dorpen ziet, met mooie bomen, bankjes om te zitten en een plek om jeu de boules te spelen of welk ander spel dan ook.
Geen grote villa's aan de waterkanten, om zo het aanzicht van de Amstel zelf en dus ook Ouderkerk te behouden.
Geen bebouwing op de weilanden die in en om Ouderkerk liggen, het groen in en om Ouderkerk geeft een gevoel van buiten wonen, dat volstrekt uniek is te noemen.

Ik begrijp dat Ouderkerk zich wil blijven ontwikkelen en dat is ook goed, maar Ouderkerk moet niet uit het oog verliezen dat het als een diamant in de setting van nu,zo tussen de grote steden, een hele eigen plek heeft die het beschermen meer dan waard
Veel succes gewenst met uw ontwikkelingen naar de toekomst.

Anoniem October 29, 2019

Het Centrumplan wordt niet ontwikkeld op een blanco vel papier, maar in een bestaande situatie, met alle grenzen, mogelijkheden en onmogelijkheden die daarbij horen. Wat mogelijk en wat onmogelijk is geen objectief gegeven, maar hangt af van aannames en uitgangspunten. En daar wringt de schoen in het project. De olifant in de kamer is de supermarkt, en rond die supermarkt zijn er aannames die best eens goed tegen het licht mogen worden gehouden. Uitgangspunt van alle plannen lijkt te zijn dat er een grotere Plus moet komen met meer parkeergelegenheid om de karretjes over te laden in de kofferbak. Welke aannames liggen daaraan ten grondslag? Een aanname is bijvoorbeeld dat de supermarkt moet groeien om te kunnen overleven. Dat is alleen (mogelijk) waar binnen het huidige business model van de Plus keten. Andere supermarktketens hebben een ander commercieel profiel dat minder ruimte vraagt. Moet het voortbestaan van specifiek de Plus een randvoorwaarde zijn? Een andere aanname, vooral gebaseerd op de rapporten die voor een eerdere versie van het Centrumplan zijn opgesteld, is dat Ouderkerk behoefte heeft aan meer supermarktoppervlakte. Dat onderzoek is gebaseerd op kengetallen. Kengetallen gaan ervan uit dat Ouderkerk vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Montfoort of Lopik, puur omdat daar net zoveel mensen wonen. Het lijkt me evident dat daar wel wat op af valt te dingen. Ouderkerk heeft meer winkels die dure wijn verkopen en minder winkels die goedkoop ondergoed in de aanbieding hebben. Het is een ander dorp. Een derde aanname is dat de middenstand in het dorp niet kan overleven zonder de loop die een supermarkt met zich mee brengt. De mate waarin dat waar is hangt er vanaf in hoeverre de supermarkt concurreert en in hoeverre de winkel afhankelijk is van toevallige binnenlopers. Een full-service XL supermarkt die de natte droom is van de huidige franchisenemer gaat concurreren met de ambachtelijke middenstand door versproducten aan te bieden en kant-en-klaar keukentheaters in de winkel. Kijk maar op het Gelderlandplein (let op, een plein met véél meer bezoekers dan de Dorpsstraat ooit zal zien) hoe dat er uit ziet. Als het behoud van de middenstand in de dorpskern een doel is van het centrumplan, iets wat veel mensen willen, dan zou je niet klakkeloos achter een XL concept aan moeten lopen en daar in het dorp met beperkte ruimte een knellende oplossing voor moeten zoeken, maar moet je andersom beginnen. Wat voor supermarkt vult het aanbod in het centrum aan. En waar is binnen alle ambities hoeveel ruimte vrij te spelen? Dat is een ander uitgangspunt dan er klakkeloos van uit te gaan dat er 1500 m2 nodig is, en alle plannen en ambities daaraan ondergeschikt te maken. Het lijkt me goed die discussie ook eens open en bloot te voeren.

Marcel November 12, 2019

Kleinschaligheid van het dorp moet behouden blijven. Rabobank gebouw niet hoger dan het nu is. Plus zit prima op de huidige plek. De bewoners hebben geen grotere supermarkt nodig, een buurtsuper is prima. Gemeentehuis moet blijven zoals het nu is. Geen parkeergarage in het dorp. Restaurants en kleine winkels in het Rabobank gebouw. Het Kampje moet behouden blijven voor incidentele evenementen zoals de kermis, kerstmarkt. Bij nieuwbouw graag rekening met een dak dat niet aantrekkelijk is voor de meeuwen.

bewoner dorpskern November 17, 2019

Dat het Kampje en de rest van de dorpskern kleinschalig blijft is belangrijk. Het is een relatief klein dorp en juist het pittoreske karakter moet behouden blijven. Daarom geen hoogbouw of grote supermarkten. Wel een kleine buurtsuper op huidige locatie of, als de Plus er echt uit zou moeten (waar niemand anders dan de franchisenemer nog hard bewijs van heeft gezien en financieel minder aantrekkelijk is nog niet per se weg moeten..) dan in het Rabobank gebouw. Het gemeentehuis moet blijven zoals het is. Mocht er worden onderzocht of er een supermarkt in gemeente huis kan komen, dan kan de gemeente (en de franchisenemer) rekenen op hevig, fel en langdurig verzet en protest van de direct omwonenden. Omdat de plek waar de kinderen nu vrij kunnen buiten spelen en naar hun huis lopen, dan ernstig wordt bedreigt door grote vervuilende vrachtwagens die (kleine) kinderen niet zien en deze kunnen doodrijden.
Ik las in de retail visie dat er een buurtsuper zou moeten zijn om de middenstand in het dorp te laten overleven. Dan moet men zich afvragen of de Plus wel de juiste formule is. Meer oppervlak betekent niet meer klanten (zeker niet nu online boodschappen doen een toevlucht neemt) En een door een full service supermarkt (zoals de huidige franchisenemer wil) zal er veel concurrentie zijn voor bijvoorbeeld de slager die ook kant en klare maaltijden aanbiedt of de drogist die ook huis tuin en keuken medicijnen aanbiedt. Daardoor verdwijnt de middenstand juist.
Verder niet alle auto's van Kampje af. Er mogen minder auto's op het kampje maar vergeet niet dat de overige auto's wel ergens moeten blijven. De bewoners van de omliggende straten hebben al te maken met parkeerdruk die te hoog is.

Ton Geijsel November 19, 2019

Centrumplan Ouderkerk : gemeente OA opheffen; opgaan in gemeente Amstelland (A''veen/Ouderkerk/Aalsmeer/Uithoorn); Duivendrecht afstoten als deelraad (samen met Diemen) van A'dam.
Gemeentehuis OA wordt supermarkt (incl. loketfunctie Burgerzaken gem. A'land) ; ondergrondse parkeergarage Kampje en bovengronds (voormalig bankgebouw) het realiseren van Appartementen met name voor ouderen.
+
Verzorgingstehuis Theresia + Gezellenhuis slopen en de totale vrijkomende oppervlakte invullen met ZorgAppartementen nieuwe stijl.

Linda December 11, 2019

Ik zou graag in ons dorp een mooi dorpsplein zien, waar bewoners samenkomen op een terras of op een gezellig plein met bankjes en bomen. We konden er al een beetje van proeven toen de Banq zo'n gezellig terras had staan. Op een zomeravond kon je dan in het straatje op maar liefst 4 terrassen terecht. Enorm gezellig en het versterkte elkaar. Dan denk ik ook aan de gezellige dorpspleinen in Frankrijk die ik ben tegengekomen. Hieraan grenst vaak een kleine supermarkt (als Carrefour Express), geen grote. De grote supermarkten huizen aan de rand van de dorpen, daar horen ze thuis vind ik.

Inwoner December 13, 2019

Ik als vaste gast van de Poffertjeskraam hoop dat deze in het beeld wordt meegenomen voor de toekomst!
Het voegt voor wat mijn betreft echt toe aan ons Kampje sfeervol, laagdrempeligheid, nostalgisch, terrasje, ouderen en kinderen vermaken zich prima tijdens het genot van een portie poffertjes.

Cookie settings